В следващите редове ще ви разкажа за историята на Вернер фон Браун. Това е немски учен, който е работел за и лично познавал Адолф Хитлер, но е и в списъка на списание Life за 100-те най-важни американци за 20ти век. Но как е това възможно?

Фау-2 e първата балистична ракета в света, тоест това е първия обект, направен от човек, който достига космоса. Ако оставим настрана използването и от нацистка Германия по време на втората световна война, Фау-2 е предвестник на космическата надпревара, изпращането на човек на Луната и на съвременните космически апарати, които сега летят извън нашата система.

Фау-2

Снимка: U.S. Air Force

Ракетата е създадена в научноизследователския център на сухопътните войски Пеенемюнде на брега на Балтийско море под ръководството на познайте кой, главен конструктор Вернер фон Браун. Фон Браун е бил брилянтен учен, чиято мечта била да изстреля първата ракета в космоса. Но заради втората световна война всичко било пречупено през призмата на войната, строгите заповеди на Адолф Хитлер и командването на нацистка Германия, откъдето всъщност идвало и финансирането на проекта. В крайна сметка разработката на Фау-2 отнела две години, като няколко пъти била забавяна заради бомбардировки на британски самолети. Фау-2 бил много важен проект за Хитлер, защото постепенно той започнал да губи войната, а едно революционно оръжие би могло да обърне положението. Реално Хитлер искал оръжие което да достига максимално далече, например да може да бомбардира Великобритания от добре защитената територия на Германия, без нуждата от самолети. Но Вернер фон Браун бил арестуван през 1944-та защото главния му интерес бил да достигне космоса, а не оръжията за масово поразяване. Дори параноята стигнала до толкова високо ниво, че немците подозирали фон Браун, че може да избяга при врагас плановете на Фау-2.

Вернер фон Браун

Снимка: NASA/Marshall Space Flight Center

В крайна сметка нацистка Германия прекалено късно започва масовото производство на Фау-2 и поради една или друга причина губи втората световна война. Фон Браун заедно със свои колеги от екипа си успява, макар и трудно, да се предаде на американските войски, които много добре разбират с какъв ценен кадър са се сдобили. През следващите години фон Браун продължава да развива ракетното инженерство и работи към ракетната програма на САЩ. В началото на 60-те години в Хънтсвил, Алабама е създаден Космически летателен център Маршал, където идеите на фон Браун намират практическо приложение. Фон Браун отговаря за разработката на Сатурн V — ракетата, използвана в програмата Аполо за пилотиран полет до Луната. Оригиналната идея за Сатурн възниква през 1957 г. и се реализира през периода 1962 – 1966 г. Първата готова ракета „Сатурн 5“ застава на старт на 9 ноември 1967 с безпилотният кораб Аполо 4, а през декември 1968 Аполо 8 излита с екипаж на борда и достига до Луната за първи път.

В крайна сметка Вернер фон Браун осъществява своята мечта.