Днес ще ви разкажа една история. Кратка, но положителна история. История, която се надявам да ви докосне поне малко. История, която доказва че дори в днешния забързан свят, в който все повече надделява материалното, има останали малки жестове на доброта, които имат голямо значение.

Историята се развива преди няколко години на една от станциите в Лондонското метро – Embankment Station. Разстроена възрастна жена попитала служителите на станцията какво се е случило с гласа? Първоначално служителите не разбрали за какво става дума, за какъв глас, но жената продължавала да ги пита. Оказало се че става дума за гласовия сигнал, който се пуска при появята на всяко влакче на метрото и предупреждава пътниците да внимават при качването между перона и самото влакче.

Служителите обяснили на жената, че анонси продължава да има, но системата вече е обновена, по-модерна, с ново разнообразие от различни гласове. Жената тогава обяснила, че предишния запис е бил записан от съпруга и през 70-те години. Той никога не постигнал особен успех в актьорската си кариера, но гласа му станал емблематичен в лондонското метро. След като починал преди няколко години, жената била съкрушена, но всеки ден по път за работа на нея и ставало приятно като чуе гласа на своя любим. В най-трудните си моменти дори седяла на перона за по-дълъг период и просто слушала. Осъзнавала че той реално не е там, но все пак имала спомен за него. За всеки друг пътуваш в метрото това било просто поредното съобщение, но за нея било нещо повече.

Служителите на станцията се извинили, но цялото метро било с обновена система и не е имало как са не се стигне до тези промени. Но все пак обещали на жената, че ако старите записи все още съществуват и успеят да ги намерят, ще направят копие за нея.

Известно време по-късно жената докато чакала метрото по път за работа, чула познат глас по аудио уредбата. Гласът, който толкова обичала и не предполагала, че отново ще успее да го чуе. Оказало се че служителите на станцията са се свързали с управлението на метрото и ръководството на целия обществен транспорт в Лондон. Много хора се били трогнали, тъй като голяма част от тях са губили някой близък и решили да положат усилия, за да зарадват жената. Архивите били претърсени, записът бил намерен и възстановен дигитално, за да пасне на новата система. Едни хора се заели с препрогамиране на софтуера на системата за анонси, докато други се заели с документацията и законовия ред да се направи едно изключение. Изключение, което и към ден днешен е актуално.

Ако отидете на точно конкретна станция в лондонското метро ще чуете стария запис. Глас, който не можете да чуете никъде другаде, защото абсолютно всички останали станции са с нови, обновени гласови съобщение, но точно една конкретна станцийка прави изключение.