През последните години в автомобилния бизнес все повече внимание се обръща на SUV моделите. Те се радват на огромен интерес от страна на клиентите и производителите влагат повече усилия в разработването и разпространението им. Малко или много SUV моделите изяждат от пазара на стандартните комбита, но поне към момента все още има достатъчно интерес към практичните комбита. Освен практични обаче, някои от тях могат да бъдат и много бързи. В този списък съм ви подготвил топ 10 на най-бързите комбита на пазара.

Volvo V60 Polestar

Volvo V60 Polestar

Започваме с един европеец, което не бива да ни изненадва, тъй като в цялата класация става дума само за европейски марки, да не кажа по-конкретно германски с изключения на Volvo, но нека да не ви спойлвам класацията.

Популярното комби V60 се явява на бял свят през 2011-та година, като две години по-късно получава фейслифт. Подобрената версия Polestar предлага повече мощност, подобрения по окачването, включително амортисьори от специализирана компания, чиито име не мога да произнеса (Öhlins), както и 6-бутални спирачни апарати от Brembo. Първоначално двигателят е 3-литров турбиниран редови шестак, но в момента вече се използва 4-цилиндров двигател, който е с мощност от 362 к.с. и осигурява ускорение от 0 до 100км/ч за 4.8 секунди.

Audi S6 Avant

Audi S6 Avant

Актуалното поколение на Audi S6 не е особено ново, предлага се от 2012-та година като заменя огромния 5.2-литров V10 двигател от предишното поколение с 4-цилиндров битурбо V8-мак с мощност от 414 к.с, който позволява ускорение от 0 до 100 за 4.6 секунди.

Mercedes-AMG CLA45

Mercedes-AMG CLA45 Shooting Brake

Стигаме и до първия Mercedes в класацията. Това е AMG CLA45. CLA е изцяло нов клас в портфолиото на Mercedes като е представен през 2013-та година и се базира на платформата на A- и B-класа. Това е първия седан на Mercedes с предно задвижване на колелата и поставя начало на новата дизайнерска линия, която по-късно се пръхвърля върху S, C е E класа.

На по-късен етап Mercedes представят и Shooting Brake вариант на каросерията, която реално представлява комби. AMG версията ползва добре познатия 2-литров 4-цилиндров двигател от A45 като мощността възлиза на 375 к.с, а ускорението от 0 до 100 отнема 4.3 секунди.

Alpina B3 S Biturbo

Alpina B3 S Biturbo

Време беше и да стигнем до някое BMW. Само че има лека подробност. Тъй като BMW никога не са пускали M3-ка във вариант комби, а само седан, купе или кабрио, то става дума за вариант на Alpina. Alpina произвежда тунинговани варианти на моделите на BMW, но всичко се случва в самите заводи на BMW. Тоест доработените части от Alpina като двигател например се изпращат до завода на BMW, където се сглабя модела и след това се изпраща до Alpina. Двете компании са в изключително близки отношения. Alpina B3 S Biturbo е базиран на BMW 3-та серия и използва битурбо 3.0-литров редови шестак, който разполага с мощност от 434 к.с, които изстрелват комбито от 0 до 100км за 4.3. секунди.

Mercedes-AMG CLS 63 S

Mercedes-AMG CLS 63 S Shooting Brake

На 6-та позиция намираме още един shooting brake. Отново става дума за Mercedes и по-конкретно CLS клас, който е по-големия и мускулест брат на CLA, който вече разгледахме в нашата класация. CLS 63 AMG S обаче вече е по-близък до по-сериозния E-клас и се задвижва от V8-мак с две турбини и мощност 577 к.с, което му позволяват ускорение от 0 до 100 за 4.2 секунди.

През януари Mercedes представиха и третото поколение на CLS, но засега няма shooting brake вариант, а и най-мощния му вариант засега е AMG CLS 53, който разполага с по-малко мощност, 456 к.с. Предполагам че на по-късен етап от Mercedes ще представят shooting brake модификация, както и по-мощен AMG звяр, но засега ще се задоволим със сегашното поколение.

Mercedes-AMG C63 S

Mercedes-AMG C63 S

Продължаваме отново с Mercedes. Този път не става дума за някое 4-врато купе, или shooting brake или някоя друга модерна думичка. Става дума за добре познатата и обичана C-класа, която в AMG C 63 S модификацията си разполага с 503 к.с. и 700 Нм въртящ момент. За разлика от предишното поколение, което използваше 6-литров двигател, то при по-новата C-ка има downsizing до 4-литра и намален разход с около 30%. А, и ускорението от 0 до 100 е за 4.1 секунди.

Audi RS6 Avant Performance

Audi RS6 Avant Performance

Отново стигнахме до Audi A6, но този път не става дума за S6, а за по-напомпания батко RS6 и по-конкретно за още по-напомпаната версия RS6 Performance. От добре познатия 4-литров V8 осмак инжинерите са успели да изтискат почти 600 к.с, които изстрелват тежащото около 2 тона купе от 0 до 100 за 3.7 секунди, което е подобрение с 0.2 секунди спрямо стандартната RS6-ца. Задвижването е към 4-те колела а трансмисията е 8-степенен автоматик. Голям дзвер.

Alpina B5 Biturbo

Alpina B5 Biturbo

Стигнахме и до BMW М5-цата. Но както знаем за съжаление последните две поколение на M5 не се предлагат в комби вариант. Но както научихме по-рано имаме Alpina, която предлага модела B5 Biturbo. Само ще нахвърля набързо цифрите – 600 к.с. 4.4-литров V8-мак, 800 нютона, 4х4 и ускорение от 0 до 100 за 3.7 секунди. Максималната скорост е 322 км/ч, за сравнение тази при Ferrari 458 е 340 км/ч. Само че ние говорим за голямо и тежко семейно комби.

Mercedes-AMG E63 S

Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC+ Estate

Стигаме и до най-мощното комби на Mercedes. Това разбира се е прослувутата E-класа, която в AMG E63 S 4MATIC+ модификацията си разполага с внушителните 850 Нм въртящ момент, 612 к.с. и ускорение за 3.5 секунди. Това е възможно благодарение на разработения от AMG 4-лировия V8-мак с моделен номер M177 и 9-степенната Speedshift предавателна кутия. ЗАдвижването разбира е към 4-те колела, все пак тази огромна мощ трябва максимално ефективно да се прехвърли към земята.

Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo

Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo

И стигаме до първото място, където намираме една машина, от която съм силно впечатлен и респектиран. Честно казано останах и малко изненадан, тъй като повечето хора знаят и говорят за AMG моделите, за Audi S и RS моделите, докато не се говори много, много около Porsche и малко остават в сянка. След като преди години Porsche направиха мини революция като представиха SUV модела Cayenne, то по-късно пуснаха и лимузината си Panamera. За второто поколение на Panamera от Porsche представиха и комби вариант, който носи името Turismo. В нашата класация досега можеха да влезнат няколко варианта на Panamera Tursimo, та дори и дизелов такъв. Но нека обърнем внимание на най-мощния от тях. Става дума за Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo. Зад сложното име се крият 4-литровия V8-мак от Panamera Turbo, който е комбиниран с електрически мотор и резултата е плъг-ин хибрид с общо 671 к.с и 850 нютъна. 542 конски сили идват от стандартния двигател с вътрешно горене, докато останалите 134 к.с. идват от електрическия мотор. Тези внушителни числа превръщат Panamera-та в най-мощното комби, а ускорението от 0 до 100 за 3.4 секунди го превръщат и в най-бързото, въпреки че заради елекрическата система теглото на Panamera-та е увеличена с около 200 кг. Интересно е, че когато не ви трябва тази огромна мощност, можете да карате само на ток, например по сфетофари и задръствания.

Алтернативи?

Cadillac CTS-V Wagon

Cadillac CTS-V Wagon

И с това приключваме класацията. Важно е да отбележим, че VW Golf R Estate също е интересен модел като ускорява малко по-бавно, за 5.1 секунди до 100км, но струва по-малко от останалите модели в класацията. Също би било интересно ако Alfa Romeo пуснат така наречената при италианците SportWagon версия на Guilia, защото седана разполага с 505 коня и ускорява от 0 до 100 за 3.8 секунди. За съжажелие американските поризводители нямат никакъв интерес към комби моделите, което се дължи на огромната популярност на SUV моделите. Един американец би предпочел да си вземе SUV, вместо комби. Иначе преди Cadillac предлагаха комби вариант на CTS-V, на който му бяха нужни 4 секунди за ускорение. Принципно американците нямат проблеми да слагат всякакви двигатели в каквото купе си решат. Например базовия Dodge Challenger се предлага с 305 к.с на цена от $27,000 долара, преминаваме през $375 коня за $34,000, 485 коня за $40,000, в Hellcat вариант налице са 707 коня, като този двигател се предлага и в Jeep Grand Cherokee, но това нищо не е в сравнение с черешката на тортата – Dodge Challenger SRT Demon ($85,000) разполага с 840 к.с. директно от завода. Повтарям за неразбралите 840 к.с и 1044 нютъна, които идват от 6.2-литров V8-мак, 2.7-литровия суперджарджър и 100-октановото гориво. Но за него може би ще си говорим някой друг път.