Дали често сте изпадили в ситуация, в която не можете да изберете подарък за близък човек? Да сте търсили в Google по фраза „оригинални подаръци“? Или да сте получавали скучни вещи? В този списък ще намерите 10 изживявания, които можете да подарите на близък човек – било то за рожден ден, за имен ден, годишнина, друг вид празник или просто искате да изненадате някого супер приятно без повод. Подарете изживяване. Това ще е нещото, което ще се помни дълго време и няма да се захвърли един ден. А и често така човек може да намери ново хоби, просто да не е знаел докато ти не си го подтикнал. И още по-важното – така ще създадете спомени и ще намалите стреса.

1. Скок с парашут / парапланер

Започваме със скок с парашут и летене с парапланер. Тандемният скок с парашут е много подходящ подарък за авантюристичните натури. Ако искаш да преодолееш страха си от високо или просто ти е писнало от всичко и искаш нещо различно. Skydive Sofia са едно от най-известните места, преди се намираха в Ихтиман, но вече са около Радомир. Скокът струва 350 лв (поне към момента), а за снимки или видео се доплаща допълнително. Скача се от около 3500 метра, обикновено между март и септември. Цената не е много ниска, но ако се комбинирате с няколко приятели или колеги, ще подарите едно уникално преживяване.

Парапланер София

Относно парапланера нека направим първо едно уточнение. При парапланера си в седнало положение, докато делтапланера е от твърда конструкция, летиш в позиция по корем и скоростта е по-висока. Най-поулярното място е в Сопот, защото има много подходящи условия. Издигаш се на около 2000 метра, а цените са около 100 лв за 15-25 мин плюс 30 лв ако искаш видео. Отново не се пускаш сам разбира се и докато на парашута целта е да забави падането на даден обект, то при парапланера имаш възможност да полетиш и да се рееш из небето.

2. Песен от Гошо от Почивка

Срещу 20 евро варненската легенда Гошо от Почивка прави песен по поръчка с дадени от теб асоциации и неща, които искаш той да включи. А срещу 30 евро повече получаваш и клип. И всичко това става за 2 дена! Освен бюджетно решение, този подарък ще остане в историята и ще “обезсмърти” човека, за когото е предназначен.

3. Билет за концерт, състезание, комедийно представление

Билет за концерт, спортно мероприятие или комедийно представление винаги са вариант. И не е нужно да се ограничавате само в рамките на България. Благодарение на нискотарифните самолетни полети, лесно може да се планува един приятен уикенд в чужбина.

4. Да направиш видео

Да създадеш видео. Било то колажи от снимки с приятна анимацийка и музика или да зснемеш специално за случая видео. Този подарък е особено подходящ за особено близки хора (демек разбирай гадженце), защото можеш да изразиш и по-дълбоки размисли и чувства. Самият факт, че отделяш от собственото си време, желание и най-важното – подаръкът е специално и единствено направен за някого, го прави безценен и невероятен спомен. Видеото е и win-win идея, защото ще подхраниш собственото си его какъв видео мастър си след всяка “УАУ” реакция на всички, на които твоят човек в последствие е показал клипа.

5. Ескейп стаи

Ескейп стаите вече не са нещо ново, което се е появило преди година или две, но все пак има хора, които все още не са посещавали нито една или пък са посещавали много малка част от огромното разнообразие от стаи, които се предлагат. Тук важно е да се проучи преди това кои са добрите, защото има и кофти отзиви за някои.

6. Арт преживяване

Друга идея за изживяване като подарък е нещо свързано с изкуството. И не само хората с артистична натура биха се зарадвали. Става дума за места, в които рисуваш картина по зададен начин или пък оцветяваш глинени съдове, които след това ще бъдат гланцирани и изпечени. Като през цялото време на това творене, има хора, които ви помагат да бъдете следващите Микеланджело и Пикасо. И всичко това на по чаша вино.

Примери са Rosso и Matzalo.

7. Курс / уъркшоп

Хубав подарък е и да подариш ваучер за някой курс. Фотография, готварство, сомелиерство – каквото го влече човека, на когото ще подаряваш. Така той или тя ще научи нещо ново, ще се запознае с нови хора, а защо не и после да облажиш с някоя нова профилна снимка или прясна паста с песто от рукола и кедрови ядки, доматен фондан и чипс от бекон с редукция от магданоз? Тук могат да влезнат и спортните занимания и така модерните Мултиспорт / Содексо карти за тренировки.

8. Масаж

Нека да не пропускаме и ваучерите за масаж. Особено ако става дума за подарък за дама, масажите никога не са излишни. Вече има избор от много места и видове масаж.

9. Гид

Следващото предложение е да бъдеш гид в собствения си град. Тоест да направиш списък и разписание на местата, които ще посетите. Уговаряте си среща с вашия човек и му казвате да си отдели някакво свободно време. От тук вече вие захващате като си преценявате какво ще правите, дали ще отидете до онзи-музей-който-от-много-време-искате-да-видите, дали ще се разходите в планината, дали ще пиете биричка и ще хапнете дюнер, дали ще отидете на лятно кино и т.н. Важното е да имате вдъхновение, идеите сами ще дойдат.

10. Собственото си време

И стигнахме до номер 10, последното преживяване, което можете да подарите на човек. А то е просто да подарите собственото си време. Сглобете “книжка” с купони – помощ за ремонт, гледане на бебе, закуска в леглото, подготвяне на досадните презентации в офиса. Ти решаваш дали валидността на всеки талон ще е еднократна, за седмица или месец. За дизайнът може да се използва Canva, където имат страшно много опции, както безплатни, така и платени. После остава единствено принтирането (на служебния принтер разбира се) и сглабянето посредством телбод или пък перфоратор и красива панделка. Слагаш в кутия като обикновен материален подарък (какъвто не е!) и готово.

Източник: Блогът на Диди