Космическата компания SpaceX, ръковедена от бизнесмена Илон Мъск, успя успешно да изстреля най-мощната действаща ракета в света – Falcon Heavy. Успехът е още по-голям, тъй като две от трите ядра от първата степен на ракетата успяха да се приземят успешно и ще могат да бъдат използвани отново. По-тозин начин SpaceX може да предложи много по-ниски цени за изстрелване на товар в космоса спрямо цените през последните десетилетия.

SpaceX Falcon Heavy

Falcon Heavy е ракета за многократна употреба, съставена от три части: две вече изстрелвани ракети Falcon 9 и и една нова, подсилена. Това позволява да бъде изстрелван товар от почти 64,000кг. За да добиете по-добра представа стандартна Falcon 9 ракета може да изстреля около 23,000кг, космическите совалки на NASA, които отдавна не са в употреба около 27,500 кг, а пък най-голямата някога произвеждана ракeта Saturn V, която се използвала в лунната програмата Аполо, е имала възможност за полезен товар от 140,000кг.

Falcon Heavy се нарежда на 4-то място по мощност след Saturn V, съветските Енергия и Н1, но пък всички останали ракети вече са остарели и не са в употреба, така че в момента, през 2018, Falcon Heavy е първенец. Най-близкият конкурент е Delta IV Heavy с 30,000кг полезен товар, зад които стоят обединението на Боинг и Локхийд. И докато едно изстрелване с Delta IV Heavy струва около $400 милиона долара, то при Falcon 9 Heavy говорим за 4 пъти по-малка сума или $90 милиона долара, което ще промени коренно пазара и ще открие нови възможности. За сравнение едно изстрелване на Saturn V по съвременни цени би струвало над $1 млрд долара.

Falcon Rockets

Концепцията за Falcon Heavy фигурира още от 2004-та година като паралелно с нея SpaceX разработваха и провеждаха тестове с Falcon 9. След множество неуспешни опити и смяна на различни концепции в края на март 2017-та бе осъществено първото успешно приземяване на част от Falcon 9, което бе последвано от над 20 успешни изстрелвания и приземявания на ракети за многократна употреба.

В интервю преди изстрелването на Falcon Heavy Илон Мъск беше споменал, че реалистичните шансове за успех са 50/50. След успешнното изстрелване, двете използвани преди ракети извършиха перфектно и почни синхронно кацане, но при новото централно ядро по време на обратното навлизане в атмосферата, заработи само един от двигателите, в резултат на което ядрото се заби в морската повърхност с около 500 км/ч. на около 100 метра от платформата за кацане. Така че според мен като цяло експериментът може да се счита за успешен.

SpaceX Falcon Heavy Booster Land

Важно е да се отбележи, че характерно за Илон Мъск покрай голямото инженерно постижение на Falcon Heavy, той успя да привлече вниманието и на масовия потребител благодарение на товара, който беше изстрелян с голямата ракета. Става дума за личния амтомобил на Мъск – черевна Tesla Roadster от 2008-ма. Колко от вас са чули по медиите за изстрелването на тази ракета и колко от вас са чули за някоя друга ракета преди? Електромобилът беше изстрелян към Марс с поставен манекен с човешки размери, облечен в напълно функциониращ скафандър, разработен от SpaceX. На таблото фигурира надпис „DON’T PANIC“, което е референция към думите на корицата на книгата Пътеводител на галактическия стопаджия от Дъглас Адамс. Няколко часа след изстрелването обаче стана ясно, че новата ракета е засилила своя товар повече от очакваното. По този начин хелиоцентричната орбита на електромобила е била разтегната отвъд орбитата на Марс и той ще се запъти към астероидния пояс между Червената планета и Юпитер.

От успешното изстрелване на Falcon Heavy със сигурност не само SpaceX и Илон Мъск ще са доволни. Частната компания може да предложи по-ниски цени за изстрелване на сателити в космоса, както на различни правителства, така и на различни частни фирми. Това също така принуди алианса между Боинг и Локхийд да започне разработката на нова ракета Вулкан, която би трябвало да дебютира през 2020. Същият алианс държа повече от десетилетие поръчките от правителството на САЩ и по-конкретно Министерството на Отбраната и НАСА, но познайте кой е клиент за следващото изстрелване на Falcon 9 Heavy. Точно Министерството на отбраната на САЩ, след като приключи сертифицирането на SpaceX от военновъздушните сили. Става дума за изстрелване на няколко сателита през юли месец. Да не забравяме, че и основателя на Amazon и най-богат човек в света Джеф Безос също разработва ракети с компанията си Blue Origin.

Галерия: