Главният герой в нашата история Ромео нe е някоя случайна жаба, той е представител на специален вид водни жаби, които се срещат само в източната част на планинската верига Анди в Боливия на надморска височина между 2000 и 3000 метра. Този вид жаби живеят на дъното на малки потоци, реки или езера, но постепенно популацията им загива заради загуба на хабитат в следствие на земеделие, дърводобив и замърсяване на водата. Дори се е стигнало до там че 11-годишния Ромео се смятал за последната водна жаба от този вид. Поради тази причина Ромео се намира в природнонаучния музей в боливийския град Кочабамба.

Ромео водна жаба

Разбира се природозащитници се опитвали дълго време да намерят други представители от този вид водни жаби, особено женски с цел развъждане, тъй като живота на Ромео се очаквало да продължи още около 4 години. Дори му направили регистрация в сайт за запознаства с цел да привлекат медийно внимание и информираност към изчезването на този вид. Но най-накрая целта била изпълнена. Екип от изследователи открили малка група от вида в боливийска гора. Сред тях била и Жулиета. Обаче преди Жулиета да бъде представена на Ромео е било нужно да бъде почистена от гъбично заболяване, което е причинило голям спад на популацията на повече от 400 вида земноводни през последните 50 години. 

В крайна сметка след 10 годишна самота в аквариума на Ромео била преместена Жулиета. И постепенно Ромео и Жулиета започнали да се сближават. Според ръководителя на херпетологията в природнонаучния музей Ромео е много мил към Жулиета, следва я из аквариума и жертва своята дажба храна за нея. Ех, каква романтика, да споделиш порцията си червеи със своята половинка.

Ромео и Жулиета

Към момента обаче Ромео все още събира смелост за решителната стъпка така да се каже. Процесът за размножаване при жабите се нарича амплексус и понеже Ромео има нулев опит в тази област досега, може да отнеме известно време докато се приспособи. При другите видове жаби амплексусът отнема между няколко седмици и няколко месеца. Реално няма никаква информация конкретно при този вид жаби колко време ще отнеме. Но добрата новина е, че и нещо ако не протече по план, има още две мъжки и още две женски жаби, които са били открити заедно с Жулиета. Те се намират в същия аквариум, но отделени в друг резервоар.

Разбира се това какъвто и да е вид да се вържи затворен в аквариуми или клетки не е най-доброто решение за самите животни, но към момента това ще се случва с цел опазване от тоталното изчезване на вида.