Докато аз и вие си правим планове как да посетим някоя европейска държава, защото ни е най-близо за екскурзия, то други хора вече се подготвят за космически туризъм. И да, това не е някаква научна фантастика или планове за далечното бъдеще. Според плановете на милиардерите Ричърд Брансън, Джеф Безос и Илон Мъск, то в рамките на една-две години би трябвало да започнат да се извършват първите суборбитални полети с цивилен екипаж.

Какво е суробритален полет?

Това е полет, който не излиза в околоземна орбита и не се превръща в изкуствен спътник на Земята. Това е полет, който достига височина от над 100км, границата на атмосферата, която след като я преминеш, се озоваваш в космическото пространство. Тази граница се нарича Линия Карман на името на американски физик, който през 50-те години предлага дефиниция за космическо пространство.

Virgin Galactic

Нека започнем с плановете на Virgin Galactic, една от многото компании на сър Ричърд Брансън, която не бива да се бърка с Virgin Orbit. Първата цели да осигури комерсиални суборбитални полети за космически туризъм, докато втората компания предлага като услуга изстрелването на малки сателити. Но сега става дума за Virgin Galactic. За целите си компанията залага на кораба SpaceShipTwo, който първоначално излита скачен за White Knight Two и след това се отделя. Корабът майка използва стандартен реактивен двигател и е наследник на първия White Knight, който пък е наследник на Proteus от сравнително далечната 1998-ма година. Тоест разработката на такъв тип самолети, кораби, превозни средства или както искате ги наричайте, първо въобще не е евтина, а и освен това отнема много години тестове и проучвания. Досега са били създадени два броя от SpaceShipTwo. Първият е конструиран в края на 2009-та и носи името VSS Enterprise в жест към Star Trek вселената, но през 2014-та по време на тестове се разбива и губи живота на единия пилот. Вторият кораб носи името VSS Unity и е създаден в началото на 2016-та и ако всичко върви по план, то той ще бъде закачет за кораба майка да превозва пътници.

SpaceShipTwo излита заедно с White Knight Two и след като се достигне нужната височина от около 15 километра, SpaceShipTwo се отделя чрез ракетния си двигател. На бордът се намират 6 пътника и 2 пилота. Пътниците ще бъдат подложени на около 4-5 минути безтегловност, след което SpaceShipTwo ще навлезе отново в атмосферата. Цялото мероприятие би трябвало да отнеме около два часа и половина. Засега са продадени около 700 билета, като всеки от тях струва по четвърт милион долара.

Blue Origin

Нека продължим с Blue Origin, основана от Джеф Безос през 2000 година. Целта на компанията е извършването на суборбитални полети и постепенното преминаване към орбитални полети. За целта компанията разчита на ракетата New Shepard, която е кръстена на първия американец в космоса – Алън Шепърд. New Shepard е ракета с вертикално излитане и приземяване, към която в горния край е прикачена капсула за пасажери. Капсулата се отделя на височина около 100 км и осигурява престой в безтегловност за около 4 минути. След това капсулата започва да пада в атмосферата и благодарение на парашути се приземява. Цялото пътуване ще отнема около 11 минути като ще струва около $200,000 долара. Капсулата е предвидена за 6 пътника. Засега всичките 9 тестови излитания на New Shepard са били успешни като са използвани общо три броя New Shepard, всеки следващ с подобрения на база събрания опит. Само при първият опит ракетата, която извежда капсулата в орбитата не се е приземила успешно, но следващите опити са били по-успешни, като в някои случаи е използвана една и съща ракета няколко пъти. В момента се конструира New Shepard 4, който ще се използва за комерсиални полети на пасажери през 2019-та година.

New Shepard Blue Origin

Space X

Плановете на Space X, компанията на Илон Мъск, са малко по-грандиозни. Става дума за пътувания до Марс и то с около 100 пасажера. Но това са по-далечни планове в сравнение с това, че SpaceX планират първо пътуване до луната и обратна. Не става дума за кацане на луната, а само за една обиколка, като двама човека вече са заплатили сериозни суми, за да може това пътуване да се осъществи. И въпреки това този полет е плануван чак за след 5 години. Space X имат и планове за суборбитални полети между отделни градове и държави, например на ракетата Big Falcon Heavy би и отнело около 37 минути да пропътува между Ню Йорк и Токио.

Space X Space Tourism

Разбира се същуствуват и други компании, които искат да навлезнат на прохождащия пазар на космически туризъм, но към момента единстевно Virgin Galactic и Blue Origin са най-близо до осъществувянето на плановете си, като се очаква това да се случи през 2019-та. Първият космически турист бе Денис Тито, който преди 17 години заплати $20 милиона долара за да излети с руския кораб Съюз ТМ-32 до Международната космическа станция, където прекара една седмица. На фона на тези $20 милиона, очакваните цени от 200-250 хиляди долара са съществено по-ниски.