Преди няколко дни си говорихме как разпространението на коронавирус COVID-19 влияе на околната среда и то положително. Днес отново няма да си говорим що е това коронавирус, колко е опасен, как да се предпазим и т.н. Достатъчно информация се публикува по въпроса всеки ден, като дори се прекалява и се създава ненужна паника. В тази публикация ще обърнем внимание на икономическите последици и по-конкретно на тези върху туризма и най-вече върху авиокомпаниите.

Спад на полетите

За месец февруари 2020 въздушният трафик в глобален мащаб е намалял с 4.3% спрямо същия период преди година по информация на Flightradar24. Най-голям спад има в Китай, където става дума за цели 80% по-малко полети. Докато през януари е имало по около 10,000 полета на ден, то следващия месец са паднали до 2,000. Но с постепенното овладяване на разпространението на коронавирус на територията на Китай, се наблюдава и леко повишение на полетите в Китай в края на февруари и началото на март.

Полети Китай

Полети в Европа

Положението в Европа обаче е по-различно към момента. Една от първите жертви на разпространението на коронавирус е затварянето на авиокомпанията Flybe. Британският авиопревозвач е най-голямата регионална авиокомпания в Европа като държи 40% от вътрешните полети във Великобритания. Разполага с 54 самолета De Havilland Dash 8–400 и 9 Embraer 175. Всичките обаче ще останат на земята, тъй като на 5-ти март компанията обяви, че прекратява работа и влиза в специален административен статус, подобен на банкрут. Заедно с това 2,000 служители ще е нужно да си търсят нова работа. Важно е да се отбележи, че Flybe от много време изпитва финансови затруднения и коронавируса не е основната причина за сгромолясването, но е последния пирон в ковчега. Имаше идеи правителството на Великобритания да помогне със заем в размер на 100 милиона паунда, но благодарение на коронавируса и неяснотите около точните икономически поражения, този заем няма как да се осъществи. Междудругото Ryanair бяха много бързи и веднага пуснаха кампания на сайта си относно предлагането на полети по някои от линиите на Flybe.

Други авиокомпании масово са отменили полети главно до Иран, Италия, Китай и Южна Корея, но последиците от по-малко пътници се наблюдават в цял свят. Ние в България сме най-засегнати от полетите до Милано, където се намира от една страна един от най-големите и евтини транспортни хъбове в Европа, но от друга и най-засегнатия район от коронавирус в Европа. Ако погледнем статистика за най-посещаваните държави откъм туристи то Италия се намира на 5-то място в световен мащаб като страната е посетена през 2018-та от около 62 милиона туристи. Не е ясно положението с коронавируса докога ще продължи, но със сигурност поне три месеца от тази година – февруари, март и април ще са със значително по-малко туристи, откъдето следват много по-малко приходи от сфери като транспорт, хотели, музеи, ресторанти и т.н. Комбинацията със затворени фабрики и заводи в Италия било то заради липса на ресурси и компоненти от Китай или заради някой заразен работник ще е много пагубна. Първоначално полетите до Милано бяха отменени до 2-ри април, но от няколко дена Ryanair, WizzAir и други авикомпании започнаха да анулират полети и за след 2-ри април. Дори и мой полет бе отменен като Ryanair ми възстановиха сумата за билета разбира се.

Очаква се авикомпаниите в световен мащаб да загубят около $113 милиарда долара. Масово самолети на авиокомпаниите остават на земята, защото няма полети, по които да летят. А колкото повече време един самолет не е в движение, толкова по-малко приходи изкарва. Най-засегнати са големите широкофюзелажни самолети като Airbus A380 например. Групата на Луфтханза към момента обмислят да спрат полетите на всичките си 14 бройки от този модел. И това се случва след като вече около 7,000 полета за март месец на авиокомпанията бяха канселирани.

Загуби за $113 млрд.

Очаква се авикомпаниите в световен мащаб да загубят около $113 милиарда долара. Масово самолети на авиокомпаниите остават на земята, защото няма полети, по които да летят. А колкото повече време един самолет не е в движение, толкова по-малко приходи изкарва. Най-засегнати са големите широкофюзелажни самолети като Airbus A380 например. Групата на Луфтханза към момента обмислят да спрат полетите на всичките си 14 бройки от този модел. И това се случва след като вече около 7,000 полета за март месец на авиокомпанията бяха канселирани.

Airbus A380 Lufthansa

Последствия разбира се има и за самите летища, които също предприемат крайни мерки за справяне със ситуацията. Масово на служители се предлагат неплатени отпуски, смяна от пълен на половин работен ден, както и наемането на нови служители е спряно. Производителите на самолети също са потърпевши. Airbus не са получили нито една нова поръчка за целия февруари месец. За сравнение поръчките през януари са били за 274 самолета. Бюджетната авиокомпания AirAsia X обяви, че ще отложи доставката на 78 поръчки от Airbus A330neo, за да се справи с новите икономически проблеми.

Празни полети

Въпреки всички тези неща някои авиокомпаниите са длъжни и да осъществяват полети с много малко пасажери или дори без, при които само харчат огромно количество гориво. Това се дължи на европейски закони, според които авиокомпани, които се намират извън Европа, но летят от или до европейски летища, е нужно да изпълняват полети до 80% от заявените си слотове иначе е възможно да ги изгубят. Ако не сте запознати за какви слогове става дума, сега ще ви обясня. Всяко летище има определен и ограничен брой слотове. Един слот се ползва от конкретна авикомпания в конкретен времеви период и това позволява на тази авиокомпания да изпълнява полети от и до това летище в точно определения времеви период. Тези слотове са много ценни и различните компании се борят първо да се сдобият с такъв и след това да не го изгубят. Възможно е и препродаването на други авикомпании. Най-скъпият слот се намира на натовареното летище Хийтроу в Лондон, където през 2016-та Oman Air купува от Air France-KLM сутрешен слот за $75 милиона долара. Тези слотове са и причината авиокомпаниите да искат самолетите да прекарват минимално време на земята. Ако излезеш извън времето, в които си запазил определен слот, то държиш неустойки на летището. Заедно с банкрута на Flybe, за който стана дума по-рано, ще се освободят доста слотове по различни летища, за които ще има наддаване. 

Общо взето това са последствията върху целия авио бизнес към момента, но не е ясно и накъде ще продължат нещата, тъй като има много неизвестни в ситуацията около овладяването на коронавируса. Конкретните последствия върху туризма като цяло тепърва ще се изчисляват, но със сигурност положението няма да е добро. Нека да видим и с наближажаването на лятото ако сигуацията не е овладяна, какво ще е положението.

Видео