Към днешно време Google е неизменна част от нашето интернет присъствие. Може би за някои от вас Google са известни само със своята интернет търсачка, но компанията притежава десетки продукти и услуги, през които преминава ежедневно голяма част от интернет потреблението по света.

Кога е рождения ден на Google?

Google стартира като изследователски проект през 1996. Авторите му са Лари Пейдж и Сергей Брин, които по това време са в университета Станфорд. Пейдж изследва математическите свойства на Интернет (World Wide Web), както и структурата от връзки. Пейдж търси кои уеб страници сочат към конкретна страница с идеята, че броят и характерът на тези препратки са ценна информация за тази страница. Скоро към Пейдж се присъединява Брин и двамата създават PageRank алгоритъма. Този алгоритъм превръща информацията от връзки в мерна единица за значимост. По това време интернет търсачките сортират интернет сайтовете на база търсена ключова ключова дума колко често се съдържа в съдържанието на страницата. Пейдж и Брин осъзнават, че търсачка на база PageRank алгоритъма ще предоставя по-добри резултати спрямо съществуващите по това време технологии.

Първоначално търсачката носи името BackRub, но на 15 септември 1997 домейна google.com е регистриран, а почти година по-късно, на 4 септември 1998, официално е регистрирана фирмата Google.

Интересното е, че според Google рождения ден на търсачката е 27 септември. Дата, която нито съвпада с регистрацията на домейна, нито със създаването на фирмата. Да, търсачката Google е създадена преди да се вземе домейна и преди това се е намирала на домейн на университета Станфорд, но няма официална информация защо Пейдж и Брин смятат 27 септември за рожден ден на Google. Най-вероятно и никога няма да разберем.