В София съществуват две големи платени зони за паркиране на автомобили. Синята зона се намира в центъра, докато зелената зона обхваща така наречения широк център. В тази публикация публикувам карта от Google Maps, чрез която всеки лесно може да се ориентира къде има и къде няма зона. Картата може да бъде отворена и от ТУК.

Синя зона

Максималният престой в синя зона е два часа, като цената е 2 лв на час чрез изпращане на SMS до номер 1302. Нужно е текстът на съобщението да се състои от регидтрационния номер на автомобила. Синя зона има в работни дни от 08:30 до 19:30, както и в събота от 08:30 до 18:00. В неделя синя зона няма.

Синята зона е оградена от булевардите Христо Ботев, Тодор Александров, Дондуков, Васил Левски и Скобелев.

От декември 2021 има промяна на обхвата на синя и зелена зона в София, както и на работното време. Моля прочетете обновената информация по-долу.

Зелена зона

Максималният престой в зелена зона е четири часа, като цената е 1 лв на час. Отново се изпраща SMS с регистрационния номер на автомобила, но този път номера е различен – 1303. Може да се използва и мобилно приложение. Зелена зона има в работни дни от 08:30 до 19:30. В събота и неделя зелената зона не работи.

Разширение на зона

Възможно е в бъдеще обхвата на синята или зелената зона да бъде разширен. Старая се информацията в тази публикация да се обновява редовно, но все пак имайте едно на ум и при съмнение проверявайте сайта на Център за градска мобилност.

2021: Разширяване на зелена зона

От 4 януари 2021 зелената зона в София се разширява. Вече обхваща жк Иван Вазов, както и още една част от жк Яворов – между бул. Михай Еминеску и ул. акад. Людмил Стоянов. Картата в Google Maps е обновена с новата информация. Източник и повече детайли: Карти на Подзони за локално платено паркиране в „Зелена зона“.

2022: Разширяване на синя и зелена зона

От 1 януари 2022 синята и зелената зона в София се разширява. Променя се и работното време, като то вече ще е от понеделник до събота от 8:30 до 20:00 часа. Синя зона вече ще включва участък от бул. Дондуков до бул. Сливница и бул. Данаил Николаев. На изток границата ще стига до бул. Евлоги и Христо Георгиеви, а на запад до ул. Опълченска. Картата в Google Maps е обновена с новата информация. Източник и повече детайли: Център за градска мобилност.