Традиционно през септември Apple представят най-новото поколение на смартфона iPhone. Тази година не беше изключение, но заедно с iPhone 8 и iPhone 8 Plus, Apple представиха и iPhone X. Специален модел, създаден по случай 10 години от създаването на първия iPhone, който през вече далечната 2007-ма предизвика революция в света на мобилните устройства.

И докато iPhone 8 може да се разглежда като леко подобрение на миналогодишния iPhone 7, то при 10-ката говорим за по-дръзки и революционни промени. Като погледнем телефона веднага ни прави впечатление огромния дисплей и тънките рамки около него. Освен, че това позволява на Apple да се конкурира с топ моделите на Samsung, LG и Xiaomi по този показател, то това налага и драстична промяна в начина, по който се ползва телефона. Досега предишните поколение на iPhone разполагаха с home бутон под дисплея, потребителите са свикнали по този начин да отключват телефона си, с вградения скенер на пръстови отпечатъци. Обаче заради огромния дисплей, вече няма бутон и това налага някои съществени промени в интерфейса. Първо откъм навигация в менютата и приложенията и второ като начин за отключване на апарата, общо взето цялостната работа с телефона е променена. Навигацията вече се извършва с жестове вместо бутон, а оключването се осъществява чрез Face ID системата, която се състои от специални скенери, които сканират лицето и се намира в черната ивица в горната част на екрана.

iPhone X

Подобренията си имат цена и докато iPhone 8 с 64GB памет струва 1600 лв, то iPhone X е 2300 лв или със 700 лева по-скъп, а пък варианта с повече вградена памет е 2650 лв. За сравнение за 2300 лв човек може да си закупи около 530 охладени пилета, които ако яде по две на седмица, ще му стигнат за около 5 години и половина. Или пък 240 килограма свинска вратна пържола, или 160 кг луканка, или 3300 кг картофи, или 460 кг чесън да си дъфче всеки ден, или 290 кг сирене, 140 кг масло, 430 кг сладолед, 4600 банички, 200 литра българско уиски или стотина литра нещо по-истинско. А пък ако говорим за купешка ракия, то по-евтината модификация на iPhone X се равнява на 250 литра гроздова. Или 5000 пелени, или 6700 ролки тоалетна хартия.

Да не говорим че могат да се вземат по-сериозни неща като няколко магарета, кобила, гоблен, 23 компютъра втора ръка без монитори и периферия, подходящи за образователни цели, руански патици, кутии зехтин, фотоапарати, по-стари или по-нови, една хайка кученца, дузини видеокасети, изкуство, което да закачите в своя дом. Можете да си вземете легендарен автомобил от ранга на Golf 3 или BMW 320, които ще ви пазят от дъжда и снега, вместо да изплащате айфона си за две години напред. А ако се вдигне бюджета до около 3000 лв може да се вземе съвсем приличен автомобил.

Можете да отидете на почивка с близки приятели или семейство, можете да отидете на нови, непознати места, самолетните билети на WizzAir и RyanAir въобще не са скъпи, единствено нощувки и храна трябва да си осигурите.

Можете да инвестирате в образование, било то в закупуването на книги, курсове, специализирана техника и оборудване. Ако инвестирате в образование, то рано или късно ще има положителен резултат.

А пък ако искате телефон, замислете се дали наистина имате нужда от iPhone X. Дали наистина можете да използвате цялата му функционалност, дали имате нужда от толкова бърз процесор, дали въобще играете игри? Помислете колко лесно би се счупил този прекрасен екран при едно падане на земята. Помислете дали сегашния ви телефон не ви е напълно достатъчен и дали не сте под влиянието на маркетингови омайвания. Разгледайте iPhone 7, iPhone 8, разгледайте Galaxy S8 и Galaxy Note 8 на Samsung.

Не забравяйте, че след една две години, новите технологии, които се добавят в топ смартфоните, ще се предлагат на по-достъпни цени и ще са усъвършенствани. Помислете дали наистина бързате или можете да изчакате, за да се доберете до най-новите технологии.

iPhone X