През последните години все по-често и по-често чуваме за хибриди и електромобили, а тази тенденция със сигурност ще се запази с постепенния залез на традиционните дизелови двигатели. Няколко производители вече обявиха, че спират разработването на дизелови двигатели и ще наблегнат на бензиновите, хибридните и напълно електрическите варианти. Но знаете ли какви са разликите между стандартен хибрид, плъг ин хибрид и електромобил? В следващите минути ще ви обясна, като за това ще ми помогне Hyundai Ioniq, който се предлага и в трите конфигурации.

Всички хибриди разчитат на традиционен като технология двигател с вътрешно горене, който е комбиниран с един или повече електрически двигатели. Основната идея на този тип задвижване е да се постигне по-нисък разход на гориво или повече мощност. Съществуват много различни модели хибриди, от скромната Toyota Prius, която дебютира през вече далечната 1997-ма година, до болидите във Формула 1 и Ле Манс, но сега ще разгледаме основните принципи на хибридната технология.

Хибрид (HEV)

При традиционния хибрид (HEV) основната задвижваща сила е двигател с вътрешно горене, а електрическия двигател има спомагателна функция. На борда се намират батерии, които се зареждат от енергията, отделена при спиране, както и от бензиновия двигател. Възможно е основния двигател да бъде и дизелов, а не бензинов, но това много рядко се случва, Пежо имаха такава технология, но сравнително бързо се отказаха от нея. Така че до края на статията ще споменавам бензинов двигател, защото в почти всички случаи хибридното задвижване е с такъв, а не с дизелов. Така, нека се върнем при традиционния хибрид, той може да стартира и да се движи с ниски скорости само чрез електрическия двигател, но при нужда от повече мощ, се включва и традиционния двигател. При Ioniq конкретно става дума за бензинов двигател с мощност от 105 к.с. и електрически с мощност 43.5 к.с.

Plug-in хибрид (PHEV)

При плъг ин хибридите (PHEV) отново става дума за задвижване чрез двигател с вътрешно горене и електрически двигател, но в този случай бензиновия двигател има спомагателна функция. Батериите са с много по-голям капацитет и хибрида може да измине по-голямо разстояние в режим само на ток. При плъг ин хибридите батериите могат да бъдат и зареждане чрез директно включване в електрическата мрежа, докато при стандартните хибриди зареждането е само по време на движение, отъкдето идва и наименованието Plug-in, което означава включване, тоест в елекрическата мрежа. При Ioniq елекрическия двигател на pug-in хибрида е с по-голяма мощност, вече става дума за 60.5 к.с., както и има батерия с повече капацитет. Тоест може да се измине повече разстояние само на ток, преди да се включи бензиновия двигател.

Hyundai Ioniq Plugin Hybrid Engine

Hyundai Ioniq Plugin Hybrid

Електромобил

Нека направим и сравнение с 100%-вите електромобилите, тъй като Ioniq се предлага и в такъв вариант. При тях няма двигател с вътрешно горене, а само електрически двигател и още повече батерии. Те се зареждат чрез електрическата мрежа и са изключително безшумни. На много места има станции за зареждане с ток, къде томоже да се зареди напълно безплатно, а повечето правителства отпускат бонуси при закупуването на електромобил.

Hyundai Ioniq Electric

Цени

Но нека да поговорим и малко за пари, защото каквото и да си говорим за технологии, накрая без пара, нищо няма да стане. Нека сравним и трите модификации на Hyundai Ioniq. Разбира се цените, за които става дума в момента най-вероятно ще се променят след време и няма да са актуални. Също така ако гледате това видео след няколко години, нещата може вече да са коренно по различни.

При хибридите на Ioniq комбинираната мощност е 141 к.с., докато при напълно електрическия варинт е 120 к.с. И двете мощностти са напълно достатъчни за нормален тип шофиране, както за градско, така и за извънградско. Разходът на стандартния хибрид е 3.4 литра на 100км, докато при плъгина е едва 1.1л, защото може да изкара повече само на ток. При ускорението от 0 до 100 също няма особено голяма разлика, но все пак изцяло електрическия двигател си казва своето. При този разход не е ли по-добре да вземем плъгин хибрид вместо стандартния хибрид? Отговорът не е толкова лесен, защото има разлики и в крайната цена на моделите. Докато Ioniq Hybrid се предлага от около 45,000 лв с ДДС, то плъгина започва от 58,000 лв, а електромобила от 66,000 лв. Тоест в крайна сметка този модел който има най-нисък разход на гориво, струва най-много при първоначалната инвестиция. Това се дължите на новите технологии като батерии с голям капацитет и електромотори, които в бъдеще ще се развиват и усървършенстват. Съветвам ви да помислите колко километра бихте минавали с един подобен автомобил, за да прецените кой вариант е най-подходящ за вас.

Hyundai Ioniq Характеристики

И не забравяйте основните разлики – стандартен хибрид – разчита повече на бензинов двигател, има малко батерии. Плъг ин хибрид – има повече батерии на борда, има по-нисък среден разход и може да се зарежда директно от електрическата мрежа. И накрая електрическия амтомобил – той върви само на ток и няма стандартен двигател с вътрешно горене.

Видео