Безспорно много усилия се полагат в разработката на лекарство срещу коронавирус, но дали сте се замисляли дали и ние, хората, които си седим по домовете, можем да допринесем с нещо? Дали тези лаптопи и настолни компютри, които така или иначе имаме и разполагат с някаква изчислителна мощ, не могат да се впрегнат да извършват някаква работа, която да помогне на някой друг?

Разбира се коронавирус нито е първото, нито последното, нито единственото заболяване на планетата. Също така има умни хора, които още преди много време са успели да измислят как да се впрегнат всички домашни компютри в името на една обща цел.

Folding@Home

Преди 20 години се пуска в употреба проекта за разпределена изчислителна система Folding@Home. Това е софтуер, чрез който се използват много компютри за изпълнениято на една цел. По този начин се обединява изчислителната мощ на множество компютри и се постига по-голяма производителност. Идеята на Folding@Home е да се извършва симулация на сгъването на протеини, компютърно проектирани лекарства и други типове молекулярни динамики. Като се симулира правилното и грешното сгъване на протеини, проектът позволява на изследователи да разбират по-добре как и защо се случва. Това е важно за лекуването на болести причинени от грешно сгъване. На по-късен етап внимание се насочва към болести като алцхаймер, рак и ебола. 

BOINC

Съществува и друга подобна система – BOINC, която се появява преди 17 години и се поддържа от Калифорнийски университет Бъркли. При нея са налични множество различни поректи, за които всеки може да дари изчислителна мощ от личния си компютър, като най-популярния е Seti@Home.

С появата на Bitcoin преди години хората масово хората започнаха да използват компютрите си, за да копаят криптовалути и поради тази причина използването на Folding и BOINC намаля, но през последните седмици има нов растеж. В краят на февруари към Folding беше добавена възможност за работа свързана с COVID-19, резултатите от която ще бъдат със свободен достъп за множество лаборатории и изследователи. Folding@Home обявиха преди няколко дни, че общата изчислителна мощност от участниците в проекта е надвишила 1.5 ExaFLOPS, което е много повече от най-мощните суперкомпютри в света. За сравнение най-мощният компютър в момента IBM Summit, който разполага с над 9000 22-ядрени процесора и над 27,000 Nvidia видеокарти, разполага с 10 пъти по-малко мощност.

Видео