Както знаем рециклирането е процес, който позволява преработването на отпадъци в нови материали. По този начин някои продукти могат да бъдат използвани за създаването на нови продукти. Този метод е положителен и от икономическа, и от екологична гледна точка, защото хем се спестяват необработени суровини, хем се намалява замърсяването на околната среда.

Рециклиране

Процесът на рециклиране е изключително важен, но въпреки това в световен мащаб едва 91% от пластмасата се рециклира. Пластмасата започна масово да се използва през 50-те години на миналия век, но са и нужни повече от 400 години, за да се разгради. Материалът е много популярен, защото е евтин за производство, лек, здрав и подлежи на всякакво оформяне. Тази пластмаса обаче много често се превръща в морски отпадък, който убива множество животни. В наши дни пластмасови частици могат да бъдат открити дори и на Антарктида, което е много, много далечно и изолирано място, така че можете да си представите колко зле е положението.

Норвегия

Ако обаче трябва да посочим лидер в рециклирането, то това несъмнено е Норвегия. И то лидер с огромна преднина. Норвегия е създала една от най-ефективните системи за рециклиране на пластмасови бутилки. Резултатите са толкова впечатляващи, че много държави имат планове да започват да следват тази система. 97% от всички пластмасови бутилки в Норвегия се рециклират, като 92% са с толкова добро качество, че могат да се използват отново като бутилки. Едва 1% от бутилките отиват в околната среда, като има материали които се рециклират по над 50 пъти.

Но как  е постигнато това? Има сравнително проста система. Когато си купите някаква напитка в пластмасова бутилка имате допълнителна такса. Тази такса след това може да бъде възстановена по няколко начина – или на вендинг машина или в различни магазини и бензиностанции било то под формата на кеш или на купони. По този начин е много по-малко вероятно някой просто да си изхвърли шишето след като си е изпил колата, има стимул да го върне за рециклиране. Собствениците на тези магазини също получават малка такса за всяка бутилка, която са рециклирали. Като цяло идеята е крайните потребители да са с начина на мислене, че те не закупуват бутилка, а само я взимат един вид на заем. Те закупуват само съдържанието в бутилката, което и изпиват.

Разбира се не е достатъчно само крайните потребители да предприемат мерки. В Норвегия има екологичен данък върху производителите на пластмаса. Колкото повече рециклират, толкова по-нисък данък плащат. Ако рециклирането е над 95%, то въобще не се дължи този данък. Тези производители използват специално лепило и капачки, за да може по-лесно машините за рециклиране да работят след това.

Подобрения?

Разбира се все още има какво да се подобрява. Рециклираният материал в Норвегия се използва за производството на едва 10% от бутилките, които влизат в употреба. За останалите 90% се използват нови суровини. По този начин се обмисля се въвеждането на нов данък, който да промени това. Но въпреки това смело можем да кажем, че Норвегия са доста по-напред от почти всички държави в целия свят.

Подкаст

Видео