Може би по-голямата част от вас в даден момент от живота са минали през използването на компютър с операционна система Windows XP. Тя бе пусната в употреба преди цели 16 години като официално са продадени над 1 милиард копия, без да броим огромното количество пиратски версии. За времето си XP предлага голям скок спрямо предишните версии на Windows и жъне голям успех. В България към днешна дата Windows XP все още притежава 7.76% от пазара на всички Windows операционни системи, лидер е Windows 7 с 51.28%, а втори е Windows 10 с 31.65% (източник).

Най-вероятно първата ви асоциация с Windows XP е снимката на зелени поля и синьо небе, която е десктоп снимката по подразбиране след нова инсталация. Не мисля че някога ще мога да извадя този пейзаж от главата си. Оригиналната снимка носи името „Bliss“ и е заснета през януари 1998, когато фотограф на National Geographic пътува по магистрала 121 в Калифорния, САЩ. Изведнъж пред погледа му се открива прекрасна гледка, спира автомобила и заснема емблематичиня кадър на филм Fujifilm Velvia. Снимката по-късно е публикувана в Corbis, сайт за сток снимки, който е основан от Бил Гейтс. През 2000 година Microsoft се свързват с фотографа Charles O’Rear и в последствие всички права са продадени на Microsoft за неразкрита сума. Фотографът лети до Сиатъл с оригиналните негативи на снимката, за да не се повредат при транспортиране с куриер и ги предава собственоръчно.

През следващите години многократно хора са снимали абсолютно същия хълм, като дори можем да го видим благодарение на Google Maps Street View.