Как ви се струва идеята други хора да взимат основни решения във вашия живот? Хора, които дори не познавате. Дали да напуснете работа, дали да излезете на среща, дали да си пуснете мустак, какво да вечеряте? Да и на мен ми звучи странно, но точно такъв живот води през последните повече от 10 години Майк Мерил.

https://www.youtube.com/watch?v=p058Ig3-HNs

Нека започнем от самото начало. Майк е роден в така нареченото населено място Колдфут, Аляска, което официално се състои от цели 10 жители. Реално това е място с един ресторант и няколко места за нощувка, където спират камиони и автобуси за почивка. Майк получава основно образование вкъщи от родителите си, след което се присъединява към армията. 3 години по-късно напуска армията, мести се в Портланд и се захваща за работа. Минава се още време и Майк вече е на 30 години, но въпреки това все още не знае какво да прави с живота си. В този момент му хрумва мисълта какво ли би било, ако други хора взимат решения вместо него. Докато Майк все още има постоянна работа, решава да калкулира колко струва той самия на база колко свободно време има нощем и през уикендите, тоест времето, в което не е на работа. В крайна сметка калкулира, че предвид колко време горе-долу му остава до края на живота си, струва около $100,000 долара. И решава тази сума да се разпредели в 100 000 акции, които да бъдат пуснати на пазара. Всяка акция струва по $1 долар с идеята в течение на времето цената за една акция да се повиши.

Първоначалното предлагане на акциите се случва в края на януари 2008. През първите 10 дни 12 от приятелите на Майк купуват 929 акции и въпреки, че Майк държи 99.1% от себе си, той решава неговите акциите независимо колко са, да нямат право на глас и 100% от решенията да се взимат от новите му инвеститори. Майк създава собствен сайт където хората с акции могат да гласуват с Да или Не на важните въпроси в живота му.

Mike Merrill

Първоначално Майк започва с тривиални въпроси от типа на дали да си пусне мустаци, на което получава отказ или дали да инвестира $80 долара в Руандански бизнес за отглеждане на пилета, което предложение пък е одобрено. Но за кратък период от време нещата ескалират бързо.

В края на първата година откакто е на пазара, Майк си прави планове да заживее заедно с тогавашната си приятелка, но когато неговите акционери разбират за решението, са ядосани защото въпроса не е минал през тяхното гласуване. След вълната от негативни коментари Майк решава да включи и личния си живот в проекта. И първият въпрос след това решение съвсем не е лесен – дали да си направи вазектомия, процедура, която пернаментно ще заличи възможността му да има деца. Деца, които в лицата на акционерите, са една допълнителна икономическа тежест. Гласуваното е оспорвано, но в крайна сметка 55% гласуват да не се осъществи операцията.

През следващите месеци се взимат решения дали Майк да стане Републиканец и дали да започне вегетерианска диета. И двете са приети, както и дали Майк да пробва полифазен режим на сън. Ако се чудите какво е това, сега ще ви обясна. Повечето от нас практикуват така наречения монофазен сън, тоест за 24 часа имаме един период от сън, обикновено през нощта, когато спим. Бифазния или наричан още дифазния сън е спане два пъти за 24 часа, докато полифазния сън е още повече пъти в денонощието. Идеята на полифазния сън е благодарение на по-кратки спанета, да се осигури повече активно време за едно денонощия.

С течение на времето историята на Майк се разпространява в различни медии и постепенно цената на акциите му растат, докато се стига до цена от почти $12 долара на акция, което е значително повече от първоначалната цена от $1. В този момент един от първите акционери на Майк и по-точно брат му, решава да си продаде акциите и със спечелине пари познайте какво си купува… не не става дума за чисто нов автомобил, а за нова миялна машина. Ами миялна машина, миялна машина. А без нея по-добре ли щеше да е?

Майк продължава да позволява все повече и повече инвеститорите да взимат решения в живота му, като им предоставя 100% контрол върху личния си живот и по-конкретно дали и с кого да се среща. Чрез специален таен форум Майк държи в течение инвеститорите си как преминават срещите му. Идва и момент, в който иторията на Майк придобива още по-голяма популярност и за един месец акционерите му се учетворяват от 120 до над 500. За една нощ цената на акция достига до $18 долара, което му осигурява пазарна капитализация от $1.2 милиона долара.

Mike Merrill.jpeg

С идването на повече акционери обаче нещата леко се променят за Майк. Досега Майк е имал едно ядро от хора, които следват живота му от много време и вече го познават добре, хора които може би вече счита малко или много за приятели. Обаче новите акционери, които сега научават за историята му, не го познават и не са преживели много от историите му. Майк започва да наблюдава какви решения взимат по-старите и по-новите му акционери. Според него непознатите хора взимат по-добри инвенстиционни решения за разлика от неговите приятели. Когато хората те познават добре, те гласуват за това, за което те си мислят че ти желаеш, но разбира се това не винаги е най-доброто нещо за теб. Непознатите хора разполагат с по-трезвен поглед над нещата.

Друго наблюдение на Майк е, че по-често се гласува със За, отколкото с Против. Хората гласуват Майк да взима по-големи рискове като например да напусна работното си място, на което е от 10 години и което му предоставя сигурност и постоянен доход. На около 70% на предложените въпроси се гласува със за, докато на едва 30% се гласува с против. Ако всеки от нас е изправен пред голямо и трудно решение, което крие много голям риск, то въобще няма да ни е лесно да решим какво да правим. Но когато става дума за чужд живот, то е много по-лесно да се гласува да се рискува.

Както всички пазари, цената на акциите на Майк зависи от търсенето, което пък зависи от изблиците на публичност по медиите. Напоследък вниманието към проекта на Майк вече не е толкова голямо и към момента на тази статия цената за една акция е малко под $6, което пак е повече от цената от $1 при стартирането на проекта. Майк от друга гледна не е забогатял от начинанието си. Към момента проекта му все още е активен и все още може да се гласуват важни решения в живота му, но вниманието не е толкова голямо, колкото преди няколко години.