Боксът се дели на две основни категории – аматьорски и професионален. Аматьорският бокс се играе на Олимпийски игри и различни турнири, рундовете са 3 или 4, резултата е на база точни удари, независимо от силата им и боксьорите имат предпазни шлемове на главите, които намаляват възможностите за контузии или нокаут. При професионалният бокс мачовете са значително по-дълги, между 10 и 12 рунда, няма допълнигелна защита за главата, боксьорите приемат много повече удари, преди евентуално мача да бъде прекратен. Поради тези причини мачовете са значително по-зрелищни. Ако съдия прецени, че боксьор не може да се защитава поради контузия, то другия боксьор печели с технически нокаут. Такъв нокаут може да се присъди и при разкъсана рана след тежък удар. Заради това между рундовете има специален човек, който зашива тези рани, за да може да продължи двубоя. Останалите варианти за приключване на мач са чрез нокаут, което се случва когато боксьор е повален на земята и не може да се изправи. Ако след изиграването на всички рудове няма нокаут, то се пресмятат точките от всеки рунд и който има повече точки – печели.

Бокс

Кубински състезател в синьо. Снимка: Getty Images

При професионалният бокс има повече насилие и повече пари, залага се на шоу и зрелище и поради тези причина професионалния бокс е забранен в Куба, като това се е случило и в Швеция между 1970 и 2007 година, както и в Норвегия между 1981 и 2014. Обикновено боксьорите изкарват известно време в аматьорския бокс и след това преминават към професионалния. Например Флойд Мейуедър има 84 победи и 8 загуби в аматьорския бокс и след това преминава в професионалния където баланса му е 50:0. Кубрат Пулев става професионалист на 28-годишна възраст, докато брат му Тервел през 2016та, на 33-годишна възраст.

Team Mayweather

Team Mayweather Снимка: Официална Facebook страница

Най-вероятно от време на време като наближи някой голям боксов мач, чувате по медиите как еди кой си шампион ще защитава титлата си, как друг шампион ще защитава титлата си, но как така има толкова много и толкова различни шампиони? Много просто – има различни боксови федерации и към тях добавяме 17-те категории в бокса – средна, полусредна, тежка и т.н. Категориите зависят от теглото на боксьора, започват от около 48кг и стигат до тежка категория, където минимума е около 91кг. В моментът има огромно количество организации, като всяка от тях има шампиони в отделните категории, но основните са 4 – WBA, WBC, IBF, WBO. Например в тежка категория Anthony Joshua в момента държи поясите на WBA и IBF, Deontay Wilder държи на WBC, Joseph Parker на WBO, докато Tyson Fury държи на престижното списание The Ring. Любопитно е, че Manny Pacquiao е бил шампион в 8 различни категории, от 50 кг до 70 кг, докато братятя Кличко държаха всички четири титли в тежка категория между 2011та и 2013та. Но защо има толкова различни организации? За пари. Например най-просто казано група от хора не харесва правилата и шампионите на конкретна организация и решава да си създада своя със собствени лекоизменени правила. За медиите и промоутърите на боксови мачове е много по-печелившо ако фигурира думата световен шампион при обяваването на конкретен двубой. Самите боксьори също имат стимул. WBA и WBC са най-старите организации като са основани през 1962ра и 1963та, но през годините благодарение на различни корупционни решения и скандални се е стигнало до появата на нови големи организации. Също така различни телевизионни мрежи имат договори с конкретни организации и промоутъри. Неофициално към момента поясите на WBC се считат за най-престижни като много големи боскьори са били шампиони Muhammad Ali, Joe Frazier, Mike Tyson, Lennox Lewis, Vitali Klitschko. Има и понятие безспорен шампион, който е шампион признат от всяка от основните организация. Това е изключително трудно и в тежка категория за последно се е случило през 99та когато Lennox Lewis побеждава Evander Holyfield и по този начин притежава титлите на WBC, WBA и IBF.

А сега слушайте внимателно, ако досега не съм ви объркал, за да е още по-сложно, при WBA може да има до 3 шампиона в една категория, има временен, стандартен и супер шампион, но всичките държат титлите си по едно и също време. Направо ми става смешно. Организациите не позволяват на свой шампион да се изправи срещу шампион на друга организация, защото това не им е рентабилно, правят се мачове от които има най-голяма финансова изгода. В професионалният бокс не се залага на спорта, а на шоуто. Който иска бокс като спорт, мястото е аматьорския бокс.

Conor McGregor

Conor McGregor. Снимка: Официална Facebook Страница

Заради това се стигна и до грандиозния двубой между Флойд Мейуедър и Конър Макгрегър, което е нетипичен двубой. Нетипичен защото докато Мейуедър е опитен 40-годишен боксьор без нито една загуба на професионалния ринг, то Макгрегър не е боксьор, той е ММА боец в UFC федерацията, която съществува едва от 23 години. Макгрегър е шоумен и има голяма фен база, чрез този двубой един срещу друг ще се изправят традиционния бокс срещу по-модерното и разчупено ММА. Привлича се вниманието на почитателите и на двата спорта, което ще доведе до голяма гледаемост и повече пари. Мейуедър е известен с това, че основния му стимул за боксови мачове са парите и въпреки че се бе оттеглил от професионалния бокс през 2015, то този двубой с огромните си приходи успя да го убеди да се завърне за един последен двубой. Разбира се такъв двубой не се организира току-така, Макгрегър още през 2015та поставя основите и след това всичко са добре планувани действия. С всичкия шум, който вдигат двамата около себе си, със заяждания и закачките помежду си, с интервюта, клипове и т.н.

В крайна сметка резултатите от двубоя са впечатляващи. Все още няма точна сума за приходите на Мейуедър, но те са около 300-350 милиона долара, което е впечатляващо като се има предвид, че през цялата си кариера Мейуедър е спечелил около 700 милиона, а сега само от един мач печели половината. Мейуедър си става собствен промоутър през 2006та като печели 3 милиона долара от първия си двубой, 25 милиона от следващия, минаваме през рекордните 250 милиона през 2015 когато се изправя срещу легендата Manny Pacquiao и се стига до двубоя срещу Макгрегър. В САЩ ако искаш да гледаш двубоя чрез PPV се заплаща 90 долара или 100 ако искаш HD качество. Можете да си представите колко американци са заплатили по 100 долара и то само за един двубой. В България цената бе 6 лв през платформата на Мтел като около 10,000 българи са се възползвали въпреки неудобния час. Да не забравяме и пълната зала в Лас Вегас, където билетите също са били на подобаваща цена. Въпреки загубата Макгрегър също няма да прибере малка сума, очаква се да е около $100 милиона, което е повече отколкото е спечелил в ММА досега. А пък Флойд Мейуедър остава в историята със серията си от 50 победи и нито една загуба, както и с това, че е едва третият спортист в историята, заработил над 1 милиард долара, надали може да се оплаче.

Кубрат Пулев

Кубрат Пулев. Снимка: Официална Facebook страница