Badwater 135 е един от най-трудните ултрамаратони в целия свят. Дистанцията му е 135 мили или 217 км, но за разлика от други състезания от този тип не става дума за преминаване през разнообразен планински терен, където можеш да се насладиш на природа, можеш да се скриеш от яркото слънце в гората.

Badwater се провежда в Долината на смъртта в Калифорния. Това е най-горещата и суха област в Северна Америка, както и най-ниското място на континента с надморска височина от -85м. В долината е регистрирана и най-високата измервана температура на въздуха в света –56,7°C. Стартът на Badwater стартира от -85м надморска височина, а финала е на 4421м, като всеки участник изкачва общо 5800м за цялото трасе от 217 км. Настилката по която се движат е асфалт, който като се нагорещи от слънцето още повече влошава условията.

Профил на Badwater 135

Профил на Badwater 135. Източник: Salry Running

Всеки участник е задължен да има екип от 2-ма или 3-ма души, които да го следват с автомобил и да му осигуряват вода, храна и помощ. Всеки екип е нужно да си приготви огромно количество с вода, тъй като тя в много случаи е животоспасяваща. Повечето състезатели на няколко километра поемат по няколко литра вода. Няма пунктове с храна и вода, организирани от организаторите, всеки екип трябва да разчита единсвено на себе си.

Тази година за първи път имаше и българско участие в лицето на Краси Георгиев, с който ще направим специално видео за преживяванията му по време на Badwater, но дотогава можете да чуете неговата лекция от семинара Физкултура 2016. Той спешно успя да се пребори с жегата, психическото натоварване, дългата дистанция и физическата болка в цялото тяло.